Taekwondo

Algemeen

Taekwondo is een vechtsport uit Korea. De naam bestaat uit drie delen: ‘tae’ (voet), ‘kwon’ (hand) en ‘do’ (de weg/training), de naam staat dus voor ‘de weg van de hand en de voet’. De sport kenmerkt zich door de nadruk op het gebruik van veel verscheidene trappen. Desalniettemin blijven weringen en handtechnieken een integraal onderdeel van de sport.

Drie veelvoorkomende aspecten van Taekwondo zijn stijl, sparren en breektesten. Het stijlaspect omvat het zo mooi en correct lopen van vaste patronen bewegingen (poomsae), vergelijkbaar met de kata’s van Karate en Jiujitsu. Sparren is een wedstrijdvorm waarin twee tegenstanders zich door middel van een puntengevecht (full-contact, met pantsers) meten. Bij breektesten draait het er om om verscheidene voorwerpen met uiteenlopende technieken doormidden te breken.

Trainer: Freddy Lufting (7de dan)
Sportcommissaris: Tyrell Pantophlet

Training

Trainingstijden

Maandag

 • Training techniek beginners                      (18:00-19:00) in sportzaal 3
 • Training techniek gevorderden                  (19:00-20:00) in sportzaal 3

Woensdag

 • Training beginners/gevorderden/sparring (18:00-19:00) in de Dojo
 • Training sparring                                       (19:00-20:30) in de Dojo

Er wordt twee keer per week getraind, waarin de trainingen zijn opgesplitst in beginners (witte-groene band) en gevorderden (groene band+).

De training op maandag richt zich voornamelijk op techniek, er wordt dan aandacht besteed aan basistechnieken (trappen, stoten, afweringen, standen), stijlvormen, zelfverdediging, éénstapssparren, evenwicht en lenigheid. Bij de trainingen wordt gebruik gemaakt van stootkussens.

Op woensdag richt de training zich voornamelijk op sparren, er wordt dan aandacht besteed aan basistechnieken voor sparren (stoten, trappen, uitdagen, voetenwerk), kracht, lenigheid en conditie. Bij de trainingen wordt gebruik gemaakt van stootkussens en pantsers.

Iedereen is natuurlijk van harte welkom om een keer mee te trainen, zorg dat je dan makkelijk zittende (sport)kleding draagt.

Geschiedenis

Taekwondo is ontstaan in Korea, en bevat elementen van de traditionele Koreaanse stijlen taekkyeon en gwonbeop, maar ook van Karate en Chinese vechtsporten. Na de Japanse bezetting in de 2e wereldoorlog richtten Koreanen in Hong Kong sportscholen op waar vechtsporten werden beoefend die een mengvorm waren van Japanse, Chinese, maar ook traditionele Koreaanse vechtsporten. In 1955 werden deze mengvormen samengevoegd onder een enkele nationale Koreaanse sport. Een aantal jaar later (1966) werd ook de International Taekwondo Federation (ITF) opgericht. In 1973 werd in Korea de Kukkiwon opgericht, de nationale academie voor Taekwondo, in datzelfde werd ook de World Taekwondo Federation (WTF) opgericht, waarin de stijl van de Kukkiwon werd aangehouden.

In 2000 werd Taekwondo na Judo de tweede Olympische aziatische sport.

Graduaties

De kleuren van de graden bij Taekwondo wijken af van die van de Japanse vechtsporten. De kleuren van de banden en hun betekenis zijn als volgt:

 • De witte band staat voor onschuldigheid
 • De gele band staat voor aarde
 • De groene band staat voor een groeiende plant
 • De blauwe band staat voor de lucht
 • De rode band staat voor gevaar
 • De zwarte band staat voor volwassenheid

Tussen de volle kleuren zijn er ook slippen te behalen van de kleur van de volgende graad. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in het eerste examen een witte band te behalen met een gele slip, of om een gele band te behalen.

Bandexamen

De examens van Taekwondo bestaan doorgaans uit een vast aantal onderdelen waarin de vaardigheid van de kandidaat wordt beoordeeld door de trainer. Het is mogelijk om elk half jaar examen te doen.

De onderdelen waarop wordt geëxamineerd zijn:

 • Kennis van de (Koreaanse) benaming van de aangeleerde technieken
 • Stijlvormen (één stijlvorm per halve graad)
 • Eénstapssparring
 • Sparring
 • Zelfverdediging
 • (vanaf de blauwe band) Breektesten

Zie ook exameneisen

Voorbeeld examen: (link volgt later)

De Sport Bond

Wereldwijd zijn er twee grote taekwondostromingen te onderscheiden:

 • The World Taekwondo Federation, WTF
  De WTF heeft ervoor gezorgd dat taekwondo een Olympische sport is geworden.
 • The International Taekwondo Federation, ITF
  De ITF heeft ervoor gezorgd dat de populariteit van taekwondo explosief groeide in de jaren ’60.

Beide stromingen zijn ongeveer even groot, en kennen veel overlap. De grote verschillen zijn de stijlvormen en de hardheid van het sparren. WTF kent taegeuks (spreek uit “tehgoek”) als stijlvorm, ITF kent tols (spreek uit “toels”). De sparringregels van het WTF zijn wat ‘harder’, wedstrijden zijn full-contact, terwijl bij dit bij ITF niet mag. Ook worden bij ITF bijvoorbeeld ook bokshandschoentjes gedragen. Tot slot hanteert de WTF tien dangraden, terwijl de ITF negen dangraden hanteert.

De Taekwondo Bond Nederland, TBN volgt in stijlvormen en sparringregels de WTF-stijl, net als Arashi. Mocht je aan wedstrijden mee willen doen (zowel stijl als sparren), dan dien je lid te zijn van de TBN.

Benamingen

In taekwondo worden veel Koreaanse termen gebruikt. Dit is om ervoor te zorgen dat je in principe in elk land taekwondotrainingen kunt volgen, omdat de instructies overal hetzelfde zijn.

Wil je hier alvast wat mee oefenen? Er is een woordenlijst beschikbaar (link niet beschikbaar))(via sportschool Tae Geuk).