Judo (NL)

Algemeen

Judo is een sport die veel wordt beoefend op het recreatie gebied, maar het wordt zeker ook veel in wedstrijdverband gedaan. Het is een sport die voor iedereen geschikt is, zowel jong als oud, dames en heren. Het doel van de sport is om elkaar op de mat te werpen en op de grond te controleren. Het mooie van judo is dat dit allemaal wel heel beheerst en gecontroleerd gaat, je maakt hierbij gebruik van de krachten van je tegenstander.

Trainer: Erik Laarman (3e dan)
Sportcommissaris: Luuk Okkerman

Training en Trainingstijden

Maandag 19:30 – 21:00
Woensdag 20:30 – 22:00

Iedere week worden er twee judotrainingen gegeven, beide in de dojo van het sportcentrum. Tijdens deze trainingen wordt er aandacht besteed aan verschillende aspecten van het judo. Er wordt begonnen met een warming-up, waarna we doorgaan met de techniek. In een les komen verschillende combinaties en overnames aan een staande techniek aan bod. Ook wordt gelet hoe de overgang naar het Ne-waza (grondgevecht) verloopt. Na de techniek worden er oefenpartijtjes, de randori’s gedraaid.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een judotraining, dan ben je welkom om mee te komen trainen!.

Achtergrond/cultuur

Judo is ontstaan vanuit de Japanse vechtkunst Jiu-jitsu. Het is ontwikkeld door Jigoro Kano, die het niet alleen maar zag als een sport, maar ook als een opvoed methode. Je leert op een positieve manier omgaan met agressie. Het is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw en is daarna al vrij snel overgebracht naar Europa. Tegenwoordig wordt er wereldwijd fanatiek gejudood.

Graduaties

De graduaties binnen het judo worden aangegeven met gekleurde banden. Wanneer je start met judo begin je met de witte band, dit wordt ook wel de 6e kyu genoemd. Dit gaat door via geel, oranje, groen en blauw tot en met de 1e kyu, de bruine band. Hierna zijn dan graden te behalen, welke met een zwarte band worden aangegeven.

De Examens

Examens voor de 6e t/m de 1e kyu worden afgenomen door de trainer. Dit wordt gedaan op georganiseerde momenten, maar kan ook tussendoor wanneer de trainer ziet dat je hier klaar voor bent. Wanneer je examen voor een dan graad wilt doen, wordt dit door de regionale examencommissie afgenomen.

De Sport Bond

Judo valt onder de Judo Bond Nederland (JBN). Zij organiseren onder andere de districts-kampioenschappen en dan graad examens.

Vaardigheidseisen Danexamen