Jiu Jitsu

Algemeen

Jiu Jitsu is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, waarbij een aanvaller zo efficient mogelijk onschadelijk gemaakt wordt. Om dit te bereiken wordt aandacht besteed aan veel verschillende technieken: klemmen, slagen, stoten, trappen, verwurgingen en worpen.

Letterlijk vertaald betekent Jiu Jitsu: zachte kunst. Hiermee wordt bedoeld dat de tegenstander niet met pure lichaamskracht wordt weerstaan. De fysiek sterkere tegenstander wordt overwonnen door meegeven. Dit maakt de sport dan ook geschikt voor zowel vrouwen als mannen.

Trainers: Mark van Oudheusden, Tjerk Susan
Sportcommissaris: Ties Westendorp

Trainingen

Momenteel zijn er 3 groepen bij Jiu Jitsu. twee beginners groepen waar alle wit en gele banders in trainen en de gevorderden groep voor oranje en hoger. De trainingstijden kun je hier vinden.
Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan alle facetten van Jiu-Jitsu. Dit betekent klemmen, slagen, stoten, trappen, verwurgingen en worpen.
Jiu-Jitsu wordt gedaan in Judopakken. Als je nog geen Judopak hebt, kun je iets eerder komen en dan kun je er bij ons eentje lenen.

Wedstrijdvormen

Jiu-Jitsu in z’n originele vorm leent zich niet zo goed voor wedstrijden, omdat de focus ervan zwaar ligt op het zo doeltreffend mogelijk uitschakelen van de tegenstander, dit wil dus zeggen dat een wedstrijd erg veel risico met zich mee brengt. Er zijn daarom een aantal aangepaste vomen van Jiu Jitsu verzonnen om zo toch een wedstrijd element in de sport te kunnen introduceren.

1.    Fighting system: Het fighting system bestaat uit 3 fases. De eerste fase is een soort karate-fase, waarin de trappen en stoten aan bod komen. De tweede fase is de judo-fase, dit gaat om pakken en werpen. Tenslotte de derde fase, hierin komen grondtechnieken aanbod (Ne-Waza).In het fighting system gaan de drie fases vloeiend in elkaar over. Een filmpje van deze wedstrijdvorm vindt je hier.

2.    Duo-system: Hierin laat een tweetal Jiu Jitsuka’s mooie technieken zien. Hierbij gaat het dus met name om stijl en uitvoering. De technieken worden in 4 series uitgevoerd: pakkingen, omvattingen,trappen en stoten en gewapende aanvallen. Dit wedstrijd principe is in dit filmpje te zien.

3.    Kata wedstrijden: Sinds een paar jaar word 1 keer per jaar een Nederlands Kampioenschap Kata gehouden. Hierbij word er gekeken welk koppel het beste het Ebo-no-kata of het Ne-waza-kata kan lopen. Er zijn voor ieder kata 3 poules (als de inschrijvingen het toelaten), een poule voor de jeugd, een poule voor onder de 1e dan en een poule voor 1e dan en hoger.Meer informatie over kata’s volgt hieronder.

4.    Demo System: Het Demo-System Jiu-Jitsu is een wedstrijdvorm waarbij een team van minimaal 3 en maximaal 6 deelnemers een demonstratie geeft van het Jiu-Jitsu. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Op het laatste systeem na worden alle systemen tijdens de training een keer behandelt.

Wedstrijden en de clubkampioenschappen

Als je van plan bent om actief aan Jiu Jitsu wedstrijden mee te doen dan kun je bij Arashi goed terecht. Hoewel het grootste gedeelte van de vereniging niet aan wedstrijden doet, is er wel een kleine kern van mensen die actief wedstrijden volgt. Het gaat hier dan meestal om fighting wedstrijden.

Mocht je geen wedstrijd ervaring hebben maar toch een keer een wedstrijd willen meedraaien, dan kan dat ook. Eens in het jaar organiseert arashi de clubkampioenschappen, waar dan van te voren wordt afgesproken wat voor wedstrijden er gedaan gaan worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een aangepast fighting system, of een duo wedstrijd met vooraf gesproken technieken. Iedereen van de vereniging kan zich voor de club kampioenschappen inschrijven en mocht je niet heel competitief zijn ingesteld dan is er altijd nog de gezelligheid waarvoor je het kunt doen.

Regels Clubkampioenschappen 2017:

Gradaties

Net als in bijna iedere andere vechtsport ken Jiu-Jitsu ook gradaties. Je begint met de witte band en dan komen geel, oranje, groen, blauw en bruin. Dan volgt zwart 1e tot en met 5e dan. Boven de 5e worden er gradaties uitgedeeld voor speciale verdiensten. Dit wil zeggen dat je dan niet meer een examen kunt doen om een hogere dan graad te halen, maar dat je je op een bepaalde manier nuttig moet hebben gemaakt voor het Jiu Jitsu.

Bandexamen

Voor de bandexamens zit er een verschil tussen de beginners groep en de gevorderden groep. Bij de beginners groep wordt er in principe 2x per jaar examen afgenomen. Hierbij kan je een gele of oranje band verdienen als de trainer vindt dat je aan de exameneisen hebt voldaan. Voor de gevorderde groep gaat examen op afspraak, dat wil zeggen dat je kunt overleggen met de trainer of je voor je volgende band een examen mag afleggen, en als hij toe stemt dan kan er een examen datum afgesproken worden. Mocht je willen weten wat je moet kennen en kunnen voor een nieuwe band dan kan je dit opzoeken in de examen eisen (Hiervoor kun je contact opnemen met de trainer). Alle examens tot en met de bruine band worden binnen arashi afgenomen.

Bruine band, en dan?

Nadat je je bruine band gehaald hebt, volstaat een examen binnen de vereniging niet meer om je volgende band te halen. Hiervoor moet je een apart examen, het district oost examen, afnemen. Hierbij beoordeelt een aantal externe leraren of je goed genoeg bent om een zwarte band te verdienen. Je komt in principe alleen in aanmerking voor een dergelijk examen als de trainer het goedkeurt.

De examens voor zwarte band bestaan uit 3 onderdelen, het A, B en C deel.

Het A deel zijn de katas. Voor een eerste dan hoef je alleen maar het ebo no kata te laten zien. Het ebo no kata is een kata gemaakt door twee nederlandse jiu-jitsuka’s. Het bestaat uit 4 series van verschillende aanvallen met de daarbij behorende technieken. Hier kan je een voorbeeld van deze kata series bekijken:

Serie

Als je voor de eerste dan opgaat dan houd het A deel hier op. Mocht je echter al voor de tweede dan opgaan dan zal je ook nog het Ne Waza Kata moeten laten zien. Dit is een kata met 10 grondtechnieken. Kijk hier voor een voorbeeld van dit kata. Mocht je voor de derde dan op willen gaan dan zul je ook nog een andere kata, de Kodokan Goshin Jitsu No Kata, moeten laten zien. Daarnaast was het voor een derde dan examen vroeger gebruikelijk om een eigen kata werkstuk te maken met daarin zelf bedachte kata technieken. Tegenwoordig vraagt men hier minder naar. Mocht je een dergelijk werkstuk willen zien, dan is er hier een te vinden: Eigen Werkstuk Marc Pichel en Leo Visser (let op dit is een playlist van 20 filmpjes)

Het B blok bestaat uit het tonen van een aantal basis vaardigheden. Dit blok is het beste te vergelijken met het grootste deel van een Jiu Jitsu examen zoals dat ook binnen Arashi afgenomen wordt. Hier vragen de examinatoren een aantal technieken die vanuit verschillende aanvallen uitgevoerd moeten worden. De focus ligt er hierbij op om te controleren of je daadwerkelijk je techniek beheerst.

Het C blok is het praktijk deel. en afhankelijk van de band waarvoor je opgaat zullen hier 1 of 2 aanvallers zijn die gewapend of ongewapend aanvallen. In dit blok dien je te laten zien hoe je algemeen inzicht is in een ‘gevecht situatie’. Het komt er dus op neer dat je moet laten zien dat je de technieken die je kent ook in praktijk situatie kunt toepassen. Ook dit deel komt sterk overeen met het examen voor geel tot en met bruin zoals dat binnen Arashi wordt afgenomen, hoewel er voor je dan examen natuurlijk wel meer van je verwacht wordt.